MARI MEMAHAMI FUNGSI KALSIUM
Assalamualaikum...
Apa kata hari ini kita memahami fungsi kalsium yang selama ini kita consume?
Kalsium merupakan bahan galian penting dalam diet yang sihat.
Kekurangannya boleh memberi kesan terhadap pembentukan tulang dan gigi,
sementara penyimpanan berlebihan boleh mengakibatkan karang ginjal. Vitamin D
diperlukan untuk menyerap kalsium. Keluaran tenusu,
seperti [[susu|] dan keju, adalah sumber kalsium yang diketahui ramai.
Walau bagaimanapun, sesetengah individu alah kepada keluaran tenusu dan
lebih ramai orang, terutamanya keturunan bukan Eropah, adalah tak tahan laktosa
(intolerans laktosa), menyebabkan mereka tidak boleh menggunakan
keluaran tenusu. Bagi orang-orang ini, terdapat banyak lagi sumber
kalsium yang baik. Ini termasuklah: rumpai laut seperti kelp, wakame dan hijiki; biji-bijian dan
benih (contohnya badam dan bijan); kekacang; makanan laut seperti tiramudang halus; ikan
bertulang lembut; bayam; gandum lengkap; kailan; okra; rutabaga; brokoli; dan keluaran
yang diperkuatkan seperti jus oren dan roti.
Ternyata kalsium amat penting kepada manusia. Khususnya kepada ibu menyusu yang menyalurkan sumber2 khasiat kalsium kepada anaknya dalam pembentukan tulang yang kuat dan gigi yang sihat.
Hubungi saya untuk maklumat lanjut dan ketahui khasiat kalsium khususnya untuk ibu2...
Salam sayang.. Mama Liza
0164219053
Comments