Komposisi susu ibu
Lemak |
jumlah (g/100 ml) |
4.2 |
asid lemak - kepanjangan 8C (% ) |
sisa |
asid lemak tepu (%) |
14 |
Protein (g/100 ml) |
jumlah |
1.1 |
kasein 0.4 |
0.3 |
a-laktalbumin |
0.3 |
laktoferrin |
0.2 |
IgA |
0.1 |
IgG |
0.001 |
lisozim |
0.05 |
serum albumin |
0.05 |
ß-laktoglobulin |
- |
Karbohidrat (g/100 ml) |
laktosa |
7 |
oligosakarida |
0.5 |
Mineral (g/100 ml) |
kalsium |
0.03 |
fosforus |
0.014 |
natrium |
0.015 |
kalium |
0.055 |
klorida |
0.043 |
Penyimpanan
susu ibu segera
Susu ibu segera boleh disimpan untuk digunakan kemudian. Ia
disarankan agar susu ibu disimpan dalam bekas kedap udara dan kuat
kekuncinya. Terdapat juga beg plastik khusus dibuat untuk menyimpan susu
ibu segera untuk tempoh masa kurang 72 jam- dan perlu disimpan dalam
peti sejuk bagi mengekalkan kesegarannya. Jika susu ibu disimpan dalam
peti sejuk beku, ia boleh dikekalkan kesegarannya sehingga 6 bulan.
Jumlah masa penyimpanan yang baik bagi kegunaan bayi di rumah ada
disertakan dalam jadual dibawah.
Comments